Woord van de week 10 februari

Voor zondag 10 februari 2019
Op een nieuw spoor Handelingen 10:21-35
Kerngedachte: God zelf neemt door zijn ingrijpen het initiatief over en wil, dat wij HEM laten handelen, doordat wij doen wat wordt voorgeschreven.

Petrus en Cornelius worden door God op deze bijzondere gebeurtenis voorbereid. Beiden krijgen een visioen. Cornelius wordt door de verschijning van een engel in het vertrouwen en in zijn toewijding tot God gesterkt, wat door de innige gebeden duidelijk wordt. Petrus mag het visoen met de onreine spijzen eerst als een test of verleiding hebben gezien, maar aldus voorbereid bemoeide hij zich met de ongewone situatie met de bezoekers. Uiterlijk op het moment, dat Petrus met zijn begeleiders bij Cornelius arriveerde, begreep hij Gods taal. Hij vertelde de mensen van Jezus, van zijn geboorte, zijn werken, zijn dood en zijn opstanding. Jezus heeft de muur tussen God en de mensen afgebroken. Gemeenschap met God is nu voor alle mensen mogelijk. Petrus zelf laat daarbij de eigen persoon op de achtergrond. Petrus preekte, maar alleen Gods geest greep de aanwezigen. Petrus had een opdracht van God, maar God schonk geloof.

Vertrouw de nieuwe wegen. Ga naar buiten, klim op het dak, net als Petrus en probeer een nieuw oogpunt voor Gods leiding te vinden. God is niet gewoon, Hij bewandelt ongewone wegen. Sommige dingen doen wij uit gewoonte, halen het uit de kelder net als de inmaak, die mettertijd steeds meer van de goede smaak verliest.

Zo kan men ook ten dele het lied “Du knallst in mein Leben” (je knalt mijn leven binnen) van Udo Lindenberg uitleggen:

En dan op een dag, heb ik mij bedacht,

dat er hier nu alleen nog maar cool wordt gedaan.

Ik bouwde een muur om mijn hart,

geen love-stories meer, maar ook geen pijn.

Maar nu knal je mijn leven binnen en ik kan mij alleen maar overgeven.

Je komt als een overvalcommando en ik ben knock out

en het ijs begint te dooien en het is te laat om weg te gaan

en ik merk, dat ik zoveel van je hou – wat kan het mij schelen, ik neem volledig het risico.

Ik neem het risico – afgaande op uw woord, HEER!

S. Sappock